Venus, eros si magie…

Venus, eros si magie…

 

venus-eros-magie

 

,,Iubitii nu se intalnesc la un moment dat. Ei sunt dintotdeauna unul in altul…”
 Rumi

Planeta Venus, este a doua planeta de la Soare, nu are sateliti si are o durata de revolutie planetara de 225 zile. In mitologie, Venus ( Venus in latina, Afrodita in limba greaca) era considerata zeita dragostei, a frumusetii si a fertilitatii, nascuta din spuma marilor.

Influxul planetar venusian guverneaza tot ce este rafinat: gingasia, generozitatea, placerea, iubirea, veselia, simtul estetic, energia feminina. Este o planeta interioara si rapida, fiind aproape de Soare este si o planeta personala, responsabila de anumite calitati individuale analizate mai jos.

Medical, Venus guverneaza gatul, gura, rinichii, parul, pielea, venele, vocea, organele genitale feminine, limba si  hormonii  feminini.

Cuvinte cheie atribuite planetei Venus sunt: atractie, dorinta sexuala, sentimente, senzualitate, arta, feminitate, seductie, fuziune sexuala, sociabilitate, armonie.

Perioada de dezvoltare umana cuprinsa intre 14 -21 ani, numita adolescenta este guvernata de planeta Venus. In copilarie, viata noastra senzorial-emotionala, care ia nastere din apropierea mamei, este guvernata de Luna. Tot in copilarie se naste preocuparea noastra de a stabili relatii cu alti oameni, care se mentine pentru toata viata.

In adolescenta, sub razele venusiene incepe sa se manifeste potentialul nostru creativ, prin: poezie, dans, muzica, pictura, in functie de astrograma noastra. Adolescentul, influentat de dragostea parinteasca si de educatia primita in scoli incepe sa se valorifice, sa devina constient de propria valoare. Tot in aceasta perioada, Venus activeaza diverse caracteristici comportamentale, in functie de harta adolescentului:
•    sensibilitate fata de respingere si critica adultilor;
•    respingerea sfaturilor ce ascund comenzi, porunci;
•    dorinta de a discuta deschis, liber despre iubire si sex.

Stima de sine, iubirea de sine care face parte din personalitatea adolescentului, este tot o  dimensiune venusiana si necesita satisfacerea unor 2 trebuinte umane:
•    nevoia de a fi iubit, apreciat;
•    nevoia de a fi performant, creativ;

O stima de sine ridicata poate genera relatii de dragoste normale, echilibrate.

Prin energia venusiana ne putem oglindi in altii, ne putem compara cu ceilalti si ne putem verifica constatarile directe, referitoare la propria noastra persoana. Interactiunea cu alte persoane joaca un rol important in crearea unei constiinte de sine. Adolescentul va fi capabil sa iubeasca pe altcineva, numai daca se iubeste pe sine, aceasta este regula de aur a lui Venus si un test de maturitate emotionala.

Iubirea este greu de definit, cuvintele mercuriene nu pot cuprinde esenta sa in totalitate.
In dictionare am gasit urmatoarea definitie: ,,un sentiment puternic de afectiune, atractie si unire dintre doi parteneri „. Iubirea guvernata de Venus reprezinta motivatia suprema pentru transformarea, evolutia continua a personalitatii noastre. Ne indragostim, ne dorim un partener potrivit, un cuplu, o familie in armonie, sub influenta lui Venus. Dorinta de a ne impartasi sentimentele naste clipele de intimitate, in care ne manifestam dragostea.

Iubirea poate imbraca mai multe forme, ea poate fi :
•    fizica, caracterizata doar prin actul sexual, ce poate oferi satisfactie sexuala;
•    romantica, ce implica Erosul, ideea de contopire, fuziune cu fiinta iubita, insotita de dorinta de posedare totala; iubirea romantica este iubirea pasionala, in care se recunoaste Venus cel mai bine;
•    platonica, caracterizata doar prin prietenie, incredere, empatie;

In functie de aspectele pe care le face Venus cu alte planete vom experimenta fiecare dimensiune amintita mai sus.

Planeta Marte este cea care initiaza actul sexual, face primul pas catre Venus, o provoaca si ii face intensiv curte. Venus accepta provocarea, cedeaza asaltului martian si asa incepe fuziunea trupurilor si a sufletelor celor doi parteneri, un buchet de desfatari, incantari si placeri sexuale venusiene…

Orgasmul, extazul fuziunii impreuna cu satisfactia ce il urmeaza, sunt trairi venusiene ce echilibreaza polaritatile yin-yang. Sarutul, placerea rafinata ce deschide aripile lui Eros, este guvernat tot de Venus.

Venus este regina semnelor Taur si Balanta si a caselor II si VII. Venus in Taur ne vorbeste despre placere, care este inima sexualitatii si despre apetitul nostru sexual. Nevoile elementare ce apartin zodiei Taur si lui Venus sunt :
•    nevoia de hrana, de a fi hraniti, apetitul alimentar;
•    nevoia de a poseda, de a acumula pentru evitarea suferintei;
•    nevoia de conservare, de protectie de sine.

Dorinta sexuala caracteristica lui Venus in Taur depaseste dorinta, nevoia pur instinctuala martiana. Astfel, s-a produs o mutatie importanta a instinctului sexual, prin fenomenul de culturalizare, instinctul sexual devenind atractie erotica venusiana.

Trupurile umane joaca si ele un rol important in consumarea dorintei erotice, prin atingeri tandre, senzuale, ce apropie sau departeaza fiinta iubita. Prin inlantuirea  celor doua temple fizice se activeaza cele 5 simturi. Doar doua simturi apartin vibratiei venusiene: simtul gustului si simtul tactil. Alimentele afrodisiace (ciocolata), aromele, parfumurile, florile sunt guvernate tot de Venus.

Daca apetitul sexual la barbati este guvernat de Marte, la femei este guvernat de Venus. Venus daruieste femeilor capacitatea de a crea admirabile strategii erotice pentru a putea seduce si pentru a putea gadila orgoliul masculin. Instrumentele pe care le foloseste Venus in a cuceri sunt cochetaria si flirtul.

Calea lui Venus in semnul Taurului este calea experimentarii iubirii erotice, cu radacini adanci in dorinta  femeilor de a fi posedate si de a detine in posesie persoana iubita. Zonele erogene, asa numitele organele ale placerii se activeaza tot sub influx venusian.

Terapia recomandata de Venus in Taur este terapia cu remedii florale Bach pentru  restabilirea echilibrului interior, acolo unde erosul e in exces.

In semnul Balantei, Venus inspira uniunea sufleteasca la o existenta in doi – eu si tu, si activeaza nevoia de completare, de a fi intregit, de a venera si de a te devota celuilalt. Venus in Balanta prefera sa isi dezvolte potentialul sau creativ, aici aspiratia venusiana se indreapta spre atingerea frumosului, in toate creatiile sale artistice.

Astfel, iubirea este idealizata, sentimentele se rafineaza si se naste un simt estetic elevat, un simt desavarsit al culorilor. Dorim sa comunicam, sa colaboram pasnic cu ceilalti, tanjind spre implinire si armonie. Devenim sociabili, fermecatori, ospitalieri, dotati cu un bun gust desavarsit, ce proportioneaza armonic formele si combina perfect culorile.

Cand vibratia venusiana se gaseste in exces sau in deficit intr-o astrograma, apar dezechilibre in corpul fizic si emotional. Sexualitatea joaca un rol important in formarea imaginii de sine. La fel, identitatea sexuala detine un rol determinant in formarea imaginii de sine. Din aceasta cauza tulburarile de identitate sexuala si de orientare sexuala apar cand imaginea de sine venusiana este profund afectata. Imaginea de sine se rezuma la expresii de tipul: a fi cu adevarat barbat, a fi cu adevarat femeie.

Un influx venusian puternic in harta unui barbat daruieste calitati artistice inalte, gratie, feminitate, delicatete, empatie. Daca aceasta vibratie venusiana nu este sustinuta suficient de energiile yang, masculine, ale planetelor Soare si Marte, impreuna cu o educatie deficitara poate conduce spre homosexualitate.

In orice fiinta umana coexista 2 poli energetici de manifestare: feminin si masculin. Pentru barbati, masculinul se exprima constient prin planetele Soare si Marte, in astrograma lor, in timp ce feminitatea este exprimata, mai mult sau mai putin inconstient, prin Venus si Luna. Planeta Venus arata ce tip de femeie il va atrage, iar Luna ii reflecta feminitatea inconstienta.

In psihanaliza, Jung defineste arhetipul Anima ca suma expectatiilor, fanteziilor erotice din inconstient. Anima, spune Jung, s-a creat odata cu imaginea colectiva a femeii, in inconstientul barbatilor, pentru ca natura feminina (Venus) sa fie inteleasa si acceptata, de acestia. Daca un barbat ajunge sa traiasca constient anima sa, el va putea avea o relatie armonioasa cu partenera sa, capabil sa primeasca si sa daruiasca iubire.

Pentru femei, femininul se exprima constient prin planetele Venus si Luna in astrograma lor, in timp ce masculinul, mai mult sau mai putin inconstient, este definit prin Marte si Soare.

Animus, dupa Jung, apare ca imaginea colectiva a barbatului in inconstientul feminin, el este influentat de relatia reala si subiectiva a fetitei cu tatal ei (Soarele). Femeile vor proiecta animusul lor pe o persoana de sex opus (Marte), de care sunt atrase inconstient pentru fuzionare deplina.

In societatea contemporana se constata ca barbatii isi dezvolta energia feminina (yin), iar femeile energia lor masculina (yang), pentru a se atinge un echilibru energetic interior.
Persoanele care prezinta aspecte dizarmonice intre planetele Luna si Venus, in hartilor lor natale, isi pot exprima mai greu feminitatea si uneori ele o resping inconstient, generand tensiuni interioare si conflicte exteriorizate, in relatiile cu femeile.

Cand planeta Venus retrogradeaza (mers aparent inapoi) se recomanda sa fim atenti la sentimentele noastre, sa ne constientizam defectele, greselile din relatiile noastre, pentru a putea renunta la ceea ce nu ne mai serveste, nu ne mai reprezinta. Deschizandu-ne inimile ne putem vindeca de gelozie, neincredere, posesivitate.

Terapia iertarii, a smereniei si a acceptarii de sine, cea care ne deschide sufletul, este si de esenta venusiana. O Venus afectata ne poate face dependenti de placere, in acest caz placerea devine un inamic, iar capacitatea de a iubi se deformeaza in o iubire trista de sine, obsesiva, numita narcisism.

A fi indragostit inseamna a mobiliza potentialul erotic aflat in stare latenta in fiecare dintre noi. Fiecare indragostit se recunoaste pe sine in celalalt, prin proiectarea idealului sau in celalalt.

Venus straluceste puternic pe cer, ea este Luceafarul de seara si de dimineata. Atmosfera sa densa reflecta lumina Soarelui, ca o oglinda uriasa, ceea ce ii confera o stralucire de diamant.

Acesta e specificul energiei venusiene: de a oglindi frumusetea si bucuria din noi. E in firea iubirii sa se daruie generoasa, sa fie smerita si pura. E in firea iubirii sa ne desavarseasca constiinta. Bucuria vietii se identifica cu iubirea, ea este creatoare, infinita. Cel ce iubeste se cauta si se descopera in fiinta ce o iubeste.

Cele mai frumoase definitii ale iubirii nu le poate scrie decat un poet, purtat pe aripile iubirii. Inchei aici povestea iubirii venusiene din care am invatat ca nu vom primi niciodata mai multa iubire de la altcineva, decat avem pentru noi insine. Ultimele cuvinte le daruiesc poetului, sa va farmece sufletul. Va doresc sa zburati  pe cantecul inimii, impreuna cu  R.Tagore, un titan al poeziei:

,,Sufletul poetului danseaza si luneca pe undele vietii
printre glasurile mareelor si ale vanturilor.
Acum cand soarele a apus si cerul intunecat coboara in mare
ca niste gene lungi pe ochi obositi,
este ceasul cand poetul, lasandu-si pana,
ingaduie gandurilor sale sa fuga
spre nepatrunsele adancuri ale linistii eterne si tainice…

Tu ai venit pentru o clipa alaturi de mine,
si m-ai facut sa simt marea taina a femeii,
care palpita in insasi inima creatiei…

Femeia este aceea care intoarce zilnic spre cer
valurile triumfatoare ale duiosiei sale.
Ea este frumusetea vesnic proaspata a firii.
Ea danseaza in apele curgatoare si canta in lumina diminetii.
in unde saltatoare ea potoleste setea pamantului.
in ea s-a incarnat Unicul si Vesnicul,
pentru a tasni intr-o bucurie care nu se mai poate stapani
si se revarsa in durerea iubirii…”

Nota: versurile  fac parte din „Antologie lirica” de Rabindranath Tagore, traducere de George Popa,  Editura Polirom, Iasi, 1998.

 

 

~ de aretya pe octombrie 13, 2018.

Lasă un comentariu